Opleidingen Monteur en eerste monteur elektrotechnische- en werktuigkundige installaties MBO 2 & 3

Monteur en eerste monteur elektrotechnische- en werktuigkundige installaties MBO 2 & 3

Om je een goed beeld te geven van wat je gaat leren vertellen wij je eerst wat over een monteur elektrotechnische installaties. Daarna over wat een monteur werktuigkundige installaties doet.

Monteur elektrotechnische installaties

Datanetwerken, domotica, alarm- en beveiligingssystemen, zonnepanelen of verkeerslichten, het zijn allemaal elektrotechnische installaties. Je komt elektrotechniek overal tegen waar elektriciteit wordt gebruikt. Een monteur elektrotechnische installaties houdt zich bezig met alle werkzaamheden rond elektra. Het is iemand die alles weet van de installatie, het onderhoud en reparatie van elektrotechnische installaties of systemen op de meest variërende plekken. Geen dag is hetzelfde. Het is een afwisselende baan met een schitterend toekomstperspectief!

Monteur werktuigkundige installaties

Als monteur werktuigkundige installaties zorg jij het hele jaar voor warmte en voor verkoeling. Je zorgt voor het plaatsen, aansluiten en onderhouden van installaties voor gas, centrale verwarmingen en water. Denk hierbij aan werkzaamheden aan leidingen, kranen, wc en douche. Ook het maken van daken en dakgoten horen erbij. Jij zorgt ervoor dat mensen zich prettig voelen! 

Je leert apparatuur, installaties en systemen inspecteren en optimaliseren. Daarnaast leer je storingen aan apparatuur, installaties en systemen te vinden en verhelpen

Wie ben jij?

Heb jij technisch inzicht, werk je zorgvuldig en zelfstandig, maar kun je ook goed samenwerken dan is deze opleiding echt iets voor jou.

 

Waar ga je straks werken

Monteur elektrotechnische installaties

Als monteur elektrotechnische installaties werk je straks bij een installatiebedrijf of aannemer. Meestal begint jouw werk in de meterkast. Je werkt op verschillende plekken. Dit kan zijn op de bouw waar je bijvoorbeeld samenwerkt met werktuigkundige monteurs of andere bouwlieden. Het kan ook zijn dat je zonnepanelen op een dak monteert of dat je werkt aan een kruispunt in de stad. De bedrijven waar jij werkt kunnen groot en klein zijn. Ze zijn regionaal, landelijk en internationaal actief.

Wil je na je opleiding nog verder leren dan zijn er nog genoeg ontwikkelmogelijkheden. Je kunt er  voor kiezen om door te gaan leren voor eerste monteur elektrotechnische installaties. Of je kunt je specialiseren als servicemonteur of je kunt doorleren voor leidinggevende of projectleider.

Monteur werktuigkundige installaties

Als monteur werktuigkundige installaties kun je straks werken bij een installatiebedrijf. Je werkt op verschillende plekken. Jij gaat aan de slag in bestaande of nieuwbouw huizen. Ook op de bouw waar je bijvoorbeeld samenwerkt met elektriciens of andere bouwlieden.

Wil je na je opleiding nog verder leren dan zijn er nog genoeg ontwikkelmogelijkheden. Je kunt er  voor kiezen om door te gaan leren voor Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen (niveau 3) of Technicus Elektrotechnische Systemen (niveau 4). Of je kunt je specialiseren of je kunt doorleren voor leidinggevende of projectleider.

Werken en Leren

Je krijgt één dag per week theorie en de andere dagen ben je bezig in de praktijk. Alle lessen worden bij de RPA gegeven. Praktijk betekent of praktijklessen bij de RPA of aan het werk bij een aangesloten leerbedrijf. Alle dagen ontvang jij een salaris!

De RPA werkt samen met het Deltion College als diplomerende school.

Vakkenpakket Monteur elektrotechnische- en werktuigkundige installaties

  • Praktijk Elektrotechniek
  • Installeren van werktuigkundige installaties
  • Werktuigkundige en sanitaire toestellen
  • Kabels en componenten
  • Keuzedelen
  • Engels
  • Generieke vakken
bespaarpartner
Foto 1 v4
Foto 14
Foto 8 v4

Kosten

De RPA Installatietechniek betaalt de kosten die jij moet maken om de opleiding te kunnen volgen. Denk hierbij aan les- en boekengeld, licenties en gereedschap.

Vooropleiding

De opleiding monteur elektrotechnische- en werktuigkundige installaties niveau 2 duurt 2 jaar. Als vooropleiding heb je een VMBO diploma basis, kader, gemengde of theoretische leerweg nodig. Je hebt een overgangsbewijs naar 4 havo of VWO of je bezit het diploma entreeopleiding.

Gratis advies over deze opleiding

Ik wil graag advies over deze opleiding