Aan de rand van het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa, Nationaal Park Weerribben-Wieden, ligt de zuivelboerderij van Klaas De Lange; Weerribben Zuivel. Om precies te zijn, in ‘Klein Nederland’ midden tussen de rietvelden, graslanden en het water. Weerribben Zuivel heeft er voor gekozen het bedrijf aan te passen aan de omgeving: extensieve, biologische veehouderij, met daarnaast een ambachtelijke zuivelfabriek.
Klaas de Lange, eigenaar van Weerribben Zuivel: “Het grootste gedeelte van het jaar lopen onze koeien buiten in een rijke weide vol bloemen en kruiden en in de koudere maanden als het land te nat is en er te weinig gras op het land staat voor de koeien, verblijven ze in een grote stal. Bij de bouw besteedden we veel aandacht aan ‘koecomfort’ en diervriendelijkheid. De koeien kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden.”
Van de melk van de koeien maakt Weerribben Zuivel een groot assortiment ambachtelijke biologische zuivelproducten.
Wij hebben een melkveebedrijf met eigen zuivelverwerking. Het melkveebedrijf heeft 400 melkkoeien. Deze melk wordt allemaal verwerkt in de zuivelwerking. Er werken +/- 30 werknemers in de zuivelverwerking en +/- 5 werknemers op de boerderij.